Când sunt palpitațiile un real motiv de îngrijorare? Iată ce trebuie să știi

Detalii

CategoriiSanatate
Taguricardiolog, Cardiologie, sanatate
Ultima actualizareVineri 28 mai 2021
Vizualizari603

Voteaza & Distribuie

Descriere

Ai simțit vreodată că inima ți-o ia razna? Atunci este posibil să fi fost vorba de palpitații. Palpitațiile se manifestă prin bătăi rapide și neregulate ale inimii (inima bate haotic sau sare peste o bătaie). Aceste bătăi sunt resimțite la nivelul pieptului sau gâtului ca niște lovituri puternice, ca o fluturare sau un murmur. De obicei, palpitațiile sunt banale și temporare, pentru că apar în situații fiziologice normale (emoții, stres). Totuși, există situații în care palpitațiile pot fi semnul unei afecțiuni serioase. Dacă nu ești bine informat cu privire la acest subiect, poți deveni foarte îngrijorat, crezând că suferi de o boală cardiacă. Iată când nu trebuie și când trebuie să te îngrijorezi cu privire la palpitații.

Cauzele comune ale palpitațiilor

Pentru a înțelege când palpitațiile anunță o boală cardiacă, trebuie să știi foarte bine în ce situații fiziologice (normale) apar palpitațiile. Cauzele comune ale palpitațiilor, care nu sunt asociate cu prezența unor afecțiuni, sunt:

  • Situații stresante
  • Emoții puternice, pozitive sau negative
  • Consum de substanțe stimulante, cum ar fi alcoolul și cafeina (cafea, ceai verde, ceai negru, energizant)
  • Consum de nicotină sau substanțe interzise
  • Activitate fizică
  • Modificări hormonale, cum sunt cele din timpul sarcinii
  • Consum de alimente atunci când nivelul de glucoză din sânge este scăzut, cum ar fi după perioade lungi de post alimentar.

Când trebuie să te îngrijorezi?

Există câteva situații în care palpitațiile anunță o problemă serioasă de sănătate. La ce trebuie să fii atent:

  • Apar fără motiv, în condiții de repaus, în lipsa stresului emoțional sau situațiilor mai sus menționate.
  • Durează mai mult de câteva secunde și apar frecvent.
  • Sunt însoțite de alte simptome, cum ar fi stare puternică de neliniște, transpirații reci, dureri sau senzația de apăsare în piept (care pot iradia spre brațe, umăr, gât, stomac), senzația de nod în gât, confuzie, pierderea stării de conștiență, dificultăți de respirație, amețeli. În acest caz, poate fi vorba de un atac de cord (infarct miocardic acut), ceea ce impune apelul la numărul unic de urgență 112.

Este util să ții un jurnal în care să notezi frecvența și durata palpitațiilor, pentru a-l prezenta medicului în cadrul consultației.

Ce afecțiuni serioase produc palpitații?

Palpitațiile pot apărea în contextul anxietății sau unei afecțiuni cardiovasculare. De obicei, palpitațiile apar din cauza tulburărilor de ritm cardiac sau aritmiilor. Medicul îți va recomanda investigațiile necesare, pentru un diagnostic corect. Un simplu EKG poate diagnostica o aritmie periculoasă. Iată care sunt principalele cauze medicale ale palpitațiilor:

Tulburare de anxietate

Anxietatea este o tulburare psihică manifestată prin tendința de îngrijorare excesivă, aparent fără motiv, dificultăți de concentrare, agitație psiho-motorie, încordare musculară și tulburări de somn. Atunci când apare și sindromul de panică, anxietatea generează atacuri de panică cu sau fără o cauză clară. Atacurile de panică pot apărea brusc. Acestea se manifestă prin palpitații, hiperventilație (respirația accelerată), senzația de pericol, teama de a pierde controlul, greață, vertij, pierderea contactului cu realitatea, furnicături la nivelul membrelor, transpirații, tremurături și chiar leșin. Anxietatea se tratează cu psihoterapie și medicamente prescrise de medicul psihiatru.

FIbrilație atrială

Fibrilația atrială reprezintă o tulburare de ritm cardiac. Aceasta este caracterizată de un ritm haotic și rapid în atrii (camerele superioare ale inimii). Această tulburare împiedică pomparea corectă a sângelui în ventriculi (camerele inferioare ale inimii) și în restul organismului. Fibrilația atrială este asociată cu un risc crescut de accident vascular cerebral, deoarece această aritmie favorizează formarea cheagurilor de sânge. Deși uneori poate fi asimptomatică, cel mai frecvent provoacă palpitații.

Tahicardie ventriculară


Tahicardia ventriculară este o aritmie cardiacă periculoasă, mai puțin frecventă. Aceasta este caracterizată de un ritm cardiac rapid în ventriculi, ceea ce afectează pomparea sângelui și favorizează dezvoltarea insuficienței cardiace. Și în acest caz, simptomele pot lipsi, însă de obicei tahicardia ventriculară provoacă palpitații, oboseală, scurtarea respirației și stări de confuzie.

Uneori, palpitațiile mai pot apărea și din cauza complicațiilor implantării unui stimulator cardiac. Stimulatorul cardiac este un dispozitiv implantat sub piele, care transmite impulsuri electrice către inimă, stimulând ritmul cardiac. Stimulatorul se implantează în cazul pacienților cu ritm cardiac încetinit sau insuficiență cardiacă.

Așadar, palpitațiile nu sunt întotdeauna un motiv de îngrijorare. Uneori, putem dezvolta anxietate tocmai din cauza îngrijorării excesive cu privire la palpitații, chiar dacă nu suferim de o problemă cardiovasculară. Prin urmare, este important să nu intri în panică atunci când apar palpitațiile, ci să fii atent la semnele care indică faptul că ai putea avea o problemă de sănătate.

Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/stetoscop-ecg-electrocardiograma-4820535/