Cum să te asiguri că acoperişul casei rezistă la intemperii

Detalii

CategoriiCasa/gradina
TaguriAcoperis, tigla, tigla metalica
Ultima actualizareLuni 14 iunie 2021
Vizualizari503

Voteaza & Distribuie

Descriere

Acoperișul casei tale este structura cea mai expusă intemperiilor, însă în același timp este și structura de bază care oferă casei tale nivelul de protecție dorit. De la structură la învelitoare, fiecare strat al acoperișului trebuie să fie perfect realizat pentru a răspunde nevoilor tale de protecție, izolare și confort. Știind aceste lucruri, este nevoie să te asiguri că acoperișul tău este suficient de rezistent iar pentru a face acest lucru iată ce ar trebui să știi.

Folosește straturi de acoperire de calitate

Pentru a proteja atât locuința în sine, cât și structura acoperiș, vei avea nevoie de o învelitoare potrivită. Cu siguranță nu vei lua în calcul doar nevoia de a proteja locuința împotriva umidității, ci și necesitatea ca acoperișul să reziste la greutate suplimentară sau șocuri mecanice. Țigla metalică este materialul cel mai potrivit pentru a face acest lucru, iar dacă decizi că acesta este materialul pe care îl dorești pentru a-ți acoperi casa, atunci ar trebui să știi că poți găsi tigla metalica la preț bun fără a fi nevoit să suplimentezi bugetul. Țigla metalică este un material care poate rezista la vânt, ploaie sau zăpadă, dar și la grindină sau la alte mici accidente.

Alege o hidroizolație potrivită pentru acoperișul casei tale

Pentru a proteja suprafețele poți opta să aplici și o hidroizolație sub formă de membrană, care să țină la distanță umiditatea, mai ales în condițiile în care, de cele mai multe ori, scheletul acoperișului este realizat din lemn. Lemnul este un material care nu se comportă prea bine la umiditate, deoarece suferă contrageri și dilatări, însă aplicând un strat de izolare îți poți proteja acoperișul de intemperii.

Aplică o izolație termică potrivită

Izolarea termică te va ajuta mai mult să păstrezi o temperatură ideală la interior, mai ales dacă vorbim despre zone de mansardă. Totuși, izolația termică are și rol de liant în cazul elementelor constructive ale acoperișului, iar din acest motiv este indicat să realizezi și izolarea folosind, spre exemplu, spumă poliuretanică sau vată bazaltică.

Asigură foarte bine elementele de susținere ale acoperișului

Fiecare element al acoperișului este extrem de bine calculat încă din etapa de proiectare. Popii, coama, cosoroabele, contrafișele, penele și astereala reprezintă elemente constructive ale acoperișului care se realizează din lemn tocmai pentru a nu pune o greutate suplimentară pe construcție. În funcție de caracteristicile solului, evidențiate printr-un studiu geotehnic, se dispun și soluțiile constructive de acoperire, care să nu încarce suplimentar construcție și implicit terenul. De aceea de cele mai multe ori țigla metalică este preferată în detrimentul țiglei ceramice, pentru faptul că greutatea celor două materiale diferă, elementele metalice fiind în mod cert mai avantajoase. O dată ce ai stabilit toate aceste aspecte, va trebui să te asiguri că fiecare element din lemn este foarte bine stabilizat și rigidizat cu pene, astfel încât acoperișul să fie capabil să reziste la intemperii, indiferent dacă acestea implică vânt puternic, zăpadă sau ploaie.

Asigură scurgerea corectă a apei pluviale de pe acoperiș

Pentru a fi sigur că acoperișul tău rezistă la intemperii și că el va avea o comportare corectă în timp, este indicat să te gândești la dimensionarea acoperișului în mai multe ape, pentru a ajuta la scurgerea apei provenite din precipitații și la îndepărtarea surplusului de zăpadă atunci când este cazul. De asemenea, pentru colectarea corectă a apei provenite din precipitații poți folosi sisteme de jgheaburi și burlane care să aibă proprietatea de a deversa apa mai departe de locuință, astfel încât aceasta să nu se infiltreze la nivelul fundației.

Acoperișul este menit să îți protejeze locuința însă adesea este nevoie ca tu să îl protejezi pe acesta încă din faza de proiectare. Ia așadar în calcul aceste aspecte și alege un acoperiș sigur pentru casa ta care să reziste de-a lungul timpului și care să facă față intemperiilor.

Sursa foto: unsplash.com/photos/bjej8BY1JYQ