GHID de sănătate orală. Cum îți poți menține dinții sănătoși pe termen lung

Detalii

CategoriiSanatate
Taguriaparat dentar, Implant dentar, stomatologie
Ultima actualizareMarti 30 aprilie 2024
Vizualizari745

Voteaza & Distribuie

Descriere

Sănătatea dinților influențează aspectul estetic al zâmbetului, dar și starea de sănătate a întregului organism. Un zâmbet frumos te face să te simți bine și să ai încredere în forțele proprii. Este important să cunoști faptul că sănătatea orală nu se referă doar la cea a dinților, ci la întreaga cavitate bucală: gingie, limbă, dinți.

Citește mai jos despre cele mai eficiente metode prin care poți avea grijă de frumusețea și sănătatea zâmbetului tău.

Periajul zilnic


Spălarea dinților contribuie la îndepărtarea plăcii bacteriene și a resturilor alimentare. Periajul dentar este recomandat de cel puțin două ori pe zi sau după fiecare masă. O periuță electrică are capacitatea de a curăța mult mai bine dinții, comparativ cu una manuală. Alege-o totuși pe cea care ți se pare cea mai confortabilă și vorbește cu medicul stomatolog despre cum o poți folosi corect.

De asemenea, mergi de câte ori este nevoie la clinica de stomatologie pentru controlul periodic al cavității bucale. În timpul consultului, medicul poate identifica eventualele probleme de sănătate și stabili tratamentul potrivit, care, în stadiile avansate, implică proceduri mai costisitoare și prezența unor simptome mai intense.

Curățarea spațiilor interdentare


Aproximativ 30% din placa bacteriană se află la nivelul spațiilor interdentare. De cele mai multe ori, aceasta nu este eliminată în totalitate în timpul periajului. De aceea, se recomandă utilizarea aței dentare și a dușului bucal. Poți folosi aceste produse de igienă înainte de periajul dentar. Astfel, pasta de dinți poate pătrunde în spațiile interdentare și curăța și aceste zone.

În lipsa unei curățări adecvate, placa bacteriană duce la formarea tartrului și la apariția afecțiunilor gingivale, precum parodontoza. În cazuri severe, parodontoza conduce la pierderea dinților, în astfel de situații putând fi necesară o proteza fixa pe implant.

Curățarea limbii


La nivelul limbii se află o multitudine de bacterii și, cu toate acestea, multe persoane ignoră curățarea ei. Poți folosi un instrument special creat pentru curățarea limbii (racletă) sau o periuță manuală ce are pe partea posterioară o zonă cauciucată pentru limbă.

Este important să nu aplici o presiune crescută, pentru a nu cauza iritații sau chiar leziuni la nivelul limbii. Curățarea acesteia este benefică și dacă te confrunți cu halitoza (respirația neplăcută), dacă este realizată corect și consecvent.

Folosirea produselor potrivite


Alegerea produselor potrivite pentru tine este esențială pentru a asigura o igienă adecvată. Alege o periuță de dinți cu peri moi, care să curețe dinții, fără a degrada smalțul dentar. De asemenea, este recomandat ca ingredientele pastei de dinți să fie cât mai naturale, fără SLS. Pentru a proteja smalțul, optează pentru o pastă de dinți cu substanțe mineralizante, precum fluorul.

Corectarea malocluziei


Malocluzia sau mușcătura incorectă constituie un aspect esențial ce necesită a fi luat în considerare dacă dorești să-ți menții sănătatea danturii pe termen lung. Când dinții nu se aliniază corect, vorbim despre malocluzie. Lăsată netratată, aceasta poate conduce la probleme de masticație, dificultăți în realizarea igienei sau complicații ale articulației temporo-mandibulare. Poți opta pentru corectarea acesteia cu un aparat invizibil Spark. Vorbește cu medicul tău stomatolog și vezi dacă aparatul este potrivit și pentru tine.

Cunoașterea metodelor optime de îngrijire a danturii este esențială pentru a te bucura de un zâmbet frumos și sănătos. Mergi periodic la medicul stomatolog pentru a beneficia de sfaturi personalizate despre cum să ai grijă de dinții tăi. Urmează sfaturile primite de la specialiști și sigur vei zâmbi cu încredere în fiecare zi.

Sursa foto: Freepik