Insula Komodo

Detalii

CategoriiTurism
TaguriMinuni naturale
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6483

Voteaza & Distribuie

Descriere

Insula Komodo face parte din grupul de peste 17000 de insulite din Indonezia, celebra pentru relieful deosebit, pentru peisajele paradisiace si pentru fauna sa, indeosebi pentru dragonul de Komodo sau varanul, cea mai mare soparla de pe planeta. Insula a fost inclusa in 2011 printre cele 7 minuni ale naturii alaturi de padurea amazoniana, de Cascada Iguazu si de Insula Jeju din Coreea de Sud.




Insula Komodo


Insula Komodo




Istoria insulei

Denumirea insulei este strans legata de varanul care traieste acolo. Denumit si dragonul de Komodo din cauza dimensiunilor impresionante, varanul a dat nastere multor povesti si legende cu cateva secole in urma. Marinarii care tranzitau apele din jur vorbeau de o creatura misterioasa care populeaza insula si toti care auzeau povestea erau fascinati de ea, insa nimeni nu a vizitat insula pana in anul 1910, cand un chipaj de marinari olandezi a pornit catre Komodo cu scopul de a gasi acest animal si de a omori un exemplar.


Varanul omorat a fost luat ca trofeu si, dupa masuratorile facute la acea vreme, animalul avea putin peste 2 metri lungime si semana foarte bine cu o soparla. Directorul Gradinii Botanice din Bogor, Java, a studiat intens animalul, pe care l-a denumit Varanus komodoensis si despre care a afirmat ca face parte dintr-o specie pe cale de disparitie.




Dragonul de Komodo sau varanul


Dragonul de Komodo sau varanul




Punctele de atractie ale Insulei Komodo

Insula Komodo este situata intre insulele Sumbawa si Flores, un loc ideal pentru scufundari, dar si un ecosistem absolut deosebit, caracterizat de biodiversitate marina si terestra. Insula a fost declarata Parc National si rezervatie a Biosferei UNESCO si a fost inclusa in Patrimoniul Mondial, atestandu-i-se importanta de natura biologica pe care o are.


Insula Komodo este habitat al mai multor specii de animale protejate prin lege, inclusiv varanul, caprioara de Timor, macacul sau bivolul. Lumea marina este populata de recife de corali, de munti subacvatici, de golfuri si mangrove cu peste 1000 de specii de pesti si 70 de specii de bureti de apa. Rechinii, delfinii, balenele, broastele testoase, calcanii si dugongii populeaza, de asemenea, apele Parcului National Komodo.




Insula Komodo, inclusa pe lista Celor 7 minuni ale naturii


Insula Komodo, inclusa pe lista Celor 7 minuni ale naturii




Din pacate, pescuitul excesiv si mai ales distructiv a afectat iremediabil habitatul marin, reducand reciful de corali si ducand la disparitia anumitor specii de pesti si alte specii de vietuitoare subacvatice. De asemenea, cresterea numarului populatiei pe insula pune presiuni imense asupra resurselor insulei, atat cele de hrana, cat si cele de apa potabila.


Apele cristaline permit practicarea scufundarilor si a snorkeling-ului. Insula are mai multe puncte de unde pasionatii le pot practica intrucat curentii de aer o permit, dar si de unde pot observa anumite specii de animale.




Plaja cu nisip roz pe Insula Komodo


Plaja cu nisip roz pe Insula Komodo




Un alt punct de atractie important al insulei il reprezinta plajele cu nisip roz, un fenomen rar, intalnit doar in alte sase locuri pe glob. Culoarea roz a nisipului provine, de fapt, din amestecul de particule albe si rosii de nisip, dand impresia ca plajele sunt rozalii.


Aspectul cu adevarat interesant il reprezinta populatia Insulei Komodo. Pe cei 390 de kilometri patrati ai insulei traiesc aproximativ 2000 de oameni, descendenti ai fostilor condamnati care au fost exilati aici. Condamnatii s-au combinat cu populatia bastinasa din Komodo, numita Bogis.