Iti plac produsele lactate? Iata 5 sortimente care sa-ti satisfaca pofta!

Detalii

CategoriiAlimentatie
Tagurilactate
Ultima actualizareMiercuri 2 iunie 2021
Vizualizari546

Voteaza & Distribuie

Descriere

Laptele este una dintre cele mai bune surse de calciu, necesar pentru oase puternice si dinti sanatosi. In plus, laptele si produsele lactate sunt bogate in proteine, vitamina D si te protejeaza impotriva cancerului de colon. Luand in considerare toate aceste beneficii, ar fi recomandat sa consumi cat mai des produse lactate, care pot fi servite atat la micul dejun, cat si la cina, sau alaturi de alte preparate. Iar daca ti-am facut pofta de branza, cascaval sau unt, iata cateva sortimente pe care ar trebui sa le incerci!

Branzeturi proaspete

In aceasta categorie se afla casul, care se prepara, de obicei, din lapte inchegat de vaca, oaie sau de capra, care este apoi stors de zer. Atunci cand este servit proaspat, casul are un gust usor dulceag, iar acest sortiment de branza poate fi servit alaturi de un pahar de vin rosu, care ii va intesifica aroma. Printre branzeturile proaspete se afla si branza dulce de vaci, care are o culoare alba, o textura cremoasa si un gust usor acrisor. Acest tip de branza se prepara din lapte de vaca, lasat la acrit timp de cateva zile, timp in care se si incheaga in mod natural si devine „lapte prins”. Branza dulce de vaci poate fi folosita pentru papanasi, pentru clatite sau pentru branzoaice, sau poate fi servita ca atare la micul dejun.

Branzeturi sarate

Cel mai popular sortiment de branza sarata este telemeaua, care este facuta din lapte de vaca, de bivolita, oaie sau capra. Telemeaua este o branza sarata, cu un gust putin acid, de culoare alba si cu o textura semi-tare, usor sfaramicioasa. Pentru a putea fi consumata, telemeaua necesita o perioada de maturare de cateva luni, in saramura. Adesea, telemeaua este comparata cu celebra branza greceasca Feta, care este folosita in salate.

Branza de burduf este tot un sortiment de branza sarata, care se prepara, de obicei, din lapte de oaie. Pentru obtinerea branzei de burduf, casul se lasa la dospit timp de 1-2 saptamani, dupa care se marunteste cu ajutorul unei masini de tocat, se sareaza, se framanta, iar apoi se pune intr-un burduf si se pastreaza la rece, pentru o perioada de pana la 6 luni. Gustul si aroma acestui sortiment de branza este data de perioada de maturare, dar si de „invelisul” acesteia, care este realizat, de obicei, din coaja de brad sau din piele de oaie.

Tot in randul sortimentelor delicioase de branzeturi sarate se afla si cascavalul, care are o textura mai densa decat telemeaua. Acesta este preparat din casul de vaca sau de oaie sarat si lasat la maturat de la 3-5 zile, pana la 30 sau 60 de zile. Cu cat cascavalul este mai maturat, cu atat acesta isi intensifica mai mult gustul si culoarea. Cascavalul poate fi servit la micul dejun, alaturi de legume proaspete, insa, poate fi savurat si ca o delicatesa, alaturi de nuci si de un pahar de vin Merlot sau Pinot Gris.

Branzeturi cu mucegai

In cazul branzeturilor cu mucegai, putem vorbi despre sortimente care au doar o crusta alba de mucegai, cum sunt sortimentele Neufchatel, Brie sau Camembert, sau despre cele care sunt brazdate de mucegai si in interior, culoarea lor fiind verde albastrui. In general, branzeturile albastre cu mucegai reprezinta un adevarat deliciu pentru cunoscatori, iar cele mai cunoscute tipuri sunt Cabrales, Roquefort, Stilton si Gorgonzola. Conform nutritionistilor, consumul de branzeturi cu mucegai este indicat si benefic organismului uman. In timp ce branza este unul dintre principalii furnizori de calciu, fosfor, sodiu si proteine, mucegaiul este penicilina naturala, un important antibiotic.

Smantana

Smantana este o alta delicatesa din randul lactatelor, pe care merita sa o incerci in combinatie cu diferite preparate. Smantana se obtine din lapte de vaca sau de bivolita, nefiert, pus intr-un vas la prins, intr-un loc racoros si uscat. Apoi, urmatoarea etapa consta in smantanirea laptelui prins si in extragerea grasimii prin centrifugare. Smantana este destul de grasa, insa, poate fi servita alaturi de o portie de mamaliga calda, cu sarmele, sau chiar si cu un bors de cocos sau ciorba de vacuta, oferindu-le acestor preparate un gust rafinat.

Unt

Untul este preparat de om inca din vechime, fiind mentionat in Biblie in mai multe randuri. De asemenea, studiile au aratat ca hindusii foloseau untul inca din anul 900 I.Hr, iar acesta a fost adesea folosit in cadrul ceremoniilor lor religioase. Astazi, untul inca este unul dintre cele mai consumate produse lactate si nu ar trebui sa lipseasca din nicio gospodarie. Fie ca este servit cu dulceata sau folosit in loc de ulei pentru prepararea anumitor alimente, untul este o adevarata delicatesa, fiind bogat in calciu si proteine.

Asadar, daca ti-am facut pofta de lactate, poate ar fi timpul sa mergi la cumparaturi si sa alegi cateva sortimente de branzeturi, numai bune pentru a fi savurate alaturi de un pahar de vin. Iar daca nu stii ce sa alegi, iti recomandam produsele Mirdatod – Gusturi de Ibanesti, care sunt foarte delicioase, si sunt preparate cu lapte proaspat, de la fermierii de pe Valea Gurghiului. In plus, lactatele de Ibanesti au un ingredient aparte – acestea nu sunt sarate cu sare, ci cu saramura de la izvorul din Orsova, pe care localnicii o folosesc atat pentru branzeturi, cat si pentru muraturi.

Sursa foto: mirdatod.ro