Manuale pentru clasa întâi: de ce va avea nevoie micul școlar?

Detalii

CategoriiEducatie
TaguriCarti, rechizite scolare
Ultima actualizareVineri 23 aprilie 2021
Vizualizari642

Voteaza & Distribuie

Descriere

Micuțul tău urmează să înceapă aventura minunată denumită școală, ești sigur că are tot ce îi trebuie pentru a se descurca? Pe lângă programul nou și adaptarea la doamna învățătoare și colegi, puiul tău se va întâlni și cu diferite cerințe educaționale. Unul dintre pașii cei mai importanți este familiarizarea cu materialele didactice. Îl poți ajuta din timp prin achiziționarea de manuale școlare din librăriile CLB. Parcurge rândurile următoare pentru a descoperi ce manuale îi sunt necesare celui mic și, mai important, de ce.

De ce sunt necesare manualele școlare?

Manualele școlare îndeplinesc simultan trei funcții. În primul rând, acestea sunt menite să informeze, în al doilea rând, acestea trebuie să selecteze și să organizeze informațiile conform cu programa școlară și, în ultimul rând, manualele școlare trebuie să ghideze învățarea în conformitate cu principiile didactice. Astfel, manualul ajută elevul să înțeleagă și să aprofundeze noțiunile predate la clasă și, pe deasupra, le permite și părinților să fie la curent cu programa școlară, lucru cu atât mai relevant în contextul lecțiilor online. Edițiile digitale de obicei vin în completarea cărților tipărite, manualele având și volume auxiliare în care sunt cuprinse diverse exerciții, teste, probleme și recapitulări.

De ce manuale are nevoie școlarul în clasa întâi?

Absolut toate manualele pe care le va întrebuința micul tău școlar îi vor oferi informații și vor sintetiza materia stabilită de Ministerul Învățământului. Oferta de manuale pentru clasa întâi este relativ variată, titlurile relevante fiind următoarele:

  • Comunicare;
  • Matematică și explorarea mediului;
  • Dezvoltare personală;
  • Arte vizuale și abilități practice;
  • Religie;
  • Manuale pentru diverse limbi străine precum engleza, franceza sau germana;
  • Muzică și mișcare;
  • Abecedare.

Fiecare dintre aceste manuale îmbogățește cunoștințele copilului după cum urmează:

  • Primul este folosit pentru formarea unei comunicări orale eficace, adică transmiterea și recepționarea mesajelor;
  • Manualul de matematică și explorarea mediului ajută școlarul să cunoască mai bine cifrele și să înțeleagă noțiuni abstracte și alte elemente de științe ale naturii;
  • Manualele de dezvoltare personală oferă elevului diferite jocuri și exerciții interactive cu scopul stimulării imaginației și insuflă deprinderi civice;
  • Manualul de arte vizuale și abilități practice vine să încurajeze și să pună în valoare aptitudinile școlarului prin oferirea de suport teoretic și sugestii practice;
  • Prin intermediul manualului de muzică și mișcare, cel mic ia contact pentru prima dată cu noțiuni importante despre teoria și educația muzicală și descoperă primele solfegii.
  • Nu în ultimul rând, manualele de religie, limbi străine și abecedarele rotunjesc oferta educațională axată pe învățare timpurie.

Este evident că manualele constituie un suport didactic de nelipsit pentru învățători în procesul de structurare a strategiei de predare-învățare. Deși acestea pot fi diferite ca mod de prezentare și abordare a programei școlare, toate respectă în final aceleași deprinderi și cunoștințe ce trebuie obținute. Chiar dacă oferta variată poate pune unele probleme, tot răul spre bine, deoarece manualele alternative pot inspira cadrele didactice în găsirea de noi soluții pentru prezenta materia unor generații din ce în ce mai pretențioase.

Sursa foto: pexels.com/photo/brother-and-sister-with-books-on-their-heads-5088184/