Tot ce trebuie să știi despre operație de glaucom

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriChirurgie oftalmologica, consultatii oftalmologice, oftalmolog, oftalmologie
Ultima actualizareVineri 27 mai 2022
Vizualizari460

Voteaza & Distribuie

Descriere

Putem să definim glaucomul ca fiind o afecțiune oculară care se manifestă prin distrugerea progresivă a fibrelor nervului optic. Acest nerv optic transmite către creier informațiile culese la nivel vizual. Astfel că boala se manifestă prin micșorarea câmpului vizual periferic atât de mult încât, în timp, se poate ajunge la pierderea vederii. Glaucomul este asimptomatic, astfel încât cele mai multe persoane nici măcar nu știu că au această afecțiune.

Cauzele glaucomului


Pentru o vedere impecabilă, sănătatea nervului optic este crucială. Acesta se deteriorează atunci când presiunea intraoculară crește peste limite. Întocmai această creștere a presiunii este principala cauză de apariție a glaucomului. Printre factorii care duc la apariția glaucomului, putem menționa aici: vârsta înaintată, asocierea cu unele boli precum diabetul zaharat sau bolile cardiovasculare, hipertensiune sau hipotensiune arterială, miopie severă sau hipermetropie, traumatism ocular sau chirurgical.

Manifestări ale glaucomului


O bună parte din evoluția sa, boala este asimptomatică. Asta face ca persoanele care suferă de această afecțiune să sesizeze scăderea agerimii vizuale numai în fazele avansate. Când apar, semnele sunt sub forma vederii încețoșate sau a prezenței unor halouri în jurul punctelor luminoase. Mai rar întâlnite sunt cefaleea, stările de greață, durerea oculară și vărsăturile - acestea fiind caracteristicile unei evoluții rapide ale bolii. De reținut este faptul că deteriorările apărute înainte de începerea tratamentului sunt ireversibile, iar în lipsa tratamentului, afecțiunea duce la pierderea permanentă a vederii. Dacă ai unul sau mai multe dintre simptomele prezentate, fă-ți o programare la clinica de oftalmologie Cluj Napoca și asigură-te că vederea nu îți este pusă în pericol.

Diagnosticarea glaucomului

În cadrul unei consultații de specialitate, medicul oftalmolog realizează mai multe investigații: măsurarea presiunii intraoculare, examinarea nervului optic, examinarea unghiului de drenaj, determinarea câmpului vizual, determinarea grosimii corneei.

Tratamentul afecțiunii


Tratamentul afecțiunii presupune scăderea presiunii intraoculare. Acest lucru se poate realiza prin mai multe căi, cum ar fi: picăturile de ochi, tratament medicamentos, tratament cu laser și proceduri chirurgicale. Dintre toate acestea, cea mai sigură soluție este cea de operatie glaucom. Chiar dacă se poate începe tratamentul sub altă formă, în cazul în care rezultatele întârzie să apară, se recomandă intervenția chirurgicală.

Toate tratamentele contribuie la menținerea sub control a afecțiunii, glaucomul fiind o boală care nu se vindecă. Pe lângă aceste forme de tratament, pentru a controla simptomele bolii, specialiștii recomandă o dietă sănătoasă, exerciții fizice, limitarea consumului de cafeină și consumul moderat de lichide.