Tratament de ultimă generație pentru ateroscleroza

Detalii

CategoriiSanatate
Taguritratament
Ultima actualizareLuni 16 martie 2020
Vizualizari796

Voteaza & Distribuie

Descriere

Inima și vasele de sânge asigură buna funcționare a întregului organism. Sângele are rolul de a transporta oxigenul și substanțele nutritive la toate țesuturile și organele. În cazul unei circulații deficitare, acestea vor avea de suferit. Ateroscleroza este boala cardiovasculară care cauzează cele mai multe decese la nivel mondial. Boala afectează fluxul sangvin și crește riscul de accident vascular cerebral și infarct miocardic acut.

Ce este ateroscleroza

Ateroscleroza reprezintă o îngustare a arterelor - vasele care transportă sânge încărcat cu oxigen de la inimă către restul organismului. Afecțiunea este caracterizată prin depunerea unor plăci de aterom (de grăsimi) pe pereții arterelor. Ateroscleroza evoluează lent, pe parcursul mai multor ani, iar în stadiile avansate este foarte periculoasă. Atunci când lumenul vasului de sânge este în proporție de peste 60% obturat, ateroscleroza poate provoca infarct de miocard sau accident vascular cerebral. Acest lucru se întâmplă din cauza diminuării semnificative a aportului de oxigen, ceea ce provoacă moartea ireversibilă a celulelor afectate.

Ateroscleroza se poate dezvolta la nivelul oricărei artere din corp. Atunci când aceasta afectează arterele coronare ale inimii, afecțiunea se numește cardiopatie ischemică (boală coronariană). Cardiopatia ischemică este cea mai frecventă și periculoasă formă de ateroscleroză. De asemenea, afecțiunea poate apărea la nivelul arterelor membrelor sau organelor (boala arterială periferică) sau la nivelul arterelor carotide care irigă creierul (boală carotidiană), cu risc de AVC ischemic. Indiferent de localizare, plăcile de aterom se pot desprinde și migra spre alte zone ale corpului, în funcție de stabilitatea acestora. Plăcile instabile sunt mai periculoase din acest punct de vedere. Plăcile de aterom sunt formate din grăsimi, în special colesterol, dar și din alte substanțe din sânge, cum ar fi calciul.

Cauze și simptome

Ateroscleroza apare de cele mai multe ori din cauza unui cumul de factori ce țin de stilul de viață:

  • Alimentația bogată în grăsimi de origine animală (lactate grase, slănină, mezeluri etc.) și zahăr
  • Alimentație săracă în alimente bogate din punct de vedere nutritiv (legume, fructe, cereale integrale, carne slabă, pește)
  • Fumat
  • Sedentarism
  • Stres.

Obezitatea, diabetul zaharat și vârsta înaintată sunt factori de risc pentru această afecțiune.

Simptomele aterosclerozei diferă în funcție de zona afectată și pot include:

  • Dureri în zona pieptului, care se extind spre brațe, umăr, spate și apar în condiții de efort sau stres
  • Dureri de cap
  • Amețeli
  • Stări de confuzie
  • Stare generală de oboseală
  • Scăderea rezistenței la efort
  • Furnicături, dureri și amorțeli la nivelul membrelor la efort
  • Transpirații excesive
  • Dificultăți de respirație la efort de intensitate mică.

Atenție! Ateroscleroza nu se manifestă în stadiile incipiente, ci doar atunci când fluxul sanguin este afectat sever. De aici rezultă importanța consultului medical de rutină.

Tratamentul modern al aterosclerozei

Diagnosticul de ateroscleroză este pus după efectuarea unei serii de analize de sânge și investigații medicale. Tratamentul de ultimă generație al aterosclerozei este minim-invaziv și presupune dilatarea vasului de sânge prin angioplastie cu balon și stent. Metoda constă în introducerea unor tuburi numite catetere în vasele de sânge, printr-o puncție efectuată la nivelul pielii. Aceste catetere sunt ghidate prin sistemul de vase de sânge până în zona afectată. La acest nivel, medicul injectează o substanță de contrast care evidențiază blocajele pe ecranul angiografului, aparat care utilizează raze X. Ulterior, se introduce în vasul de sânge, prin cateter, un balonaș care este umflat cu scopul de a lărgi canalul arterial. Balonașul este apoi extras.

Dacă afecțiunea este mai severă, se va monta un stent care rămâne fixat la nivelul arterei. Acesta este un dispozitiv cilindric gol, care permite trecerea normală a sângelui prin vas. Stentul poate fi metalic sau nemetalic, resorbabil și impregnat cu medicamente. Angioplastia cu balon și stent se poate efectua pentru orice formă de ateroscleroză, inclusiv pentru cardiopatia ischemică, caz în care procedura se numește angioplastie coronariană.

În cazurile foarte grave, atunci când placa de aterom s-a calcificat, iar angioplastia nu este îndeajuns, se poate utiliza o altă metodă modernă de tratament. Rotablația coronariană utilizează un dispozitiv de mici dimensiuni, prevăzut cu microparticule de diamant. Acesta este rotit foarte rapid în interiorul arterei, ceea ce ajută la dezintegrarea plăcii. Tratamentele moderne nu lasă cicatrici, nu au un impact puternic asupra organismului și prezintă riscuri minime. Pacientul se recuperează rapid după aceste proceduri.

În concluzie, ateroscleroza este o afecțiune periculoasă care, din fericire, poate fi tratată în prezent prin metode minim-invazive eficiente.

Sursa foto: pixabay.com/ro/illustrations/sange-celule-red-medical-medicina-1813410/